Zelf ijsthee maken

Zelf ijsthee maken

Wat is er nu lekkerder dan zelf je ijsthee maken van je favoriete thee? Wij vinden het heerlijk. Maar hoe maak je de lekkerste ijsthee. Gelukkig kunnen wij onze vragen altijd stellen aan Monique van Bonappethee. Zij verkoopt haar heerlijke theetjes ook in onze conceptstore!

Shockbrew methode

Dit heb je nodig voor 1 Liter ijsthee:

  • ca 12/15 gram losse thee naar keuze
  • 0,5 liter water
  • 500 gram ijsblokjes
  • eventueel fruit

Je zet thee zoals je altijd doet maar de hoeveelheid losse thee van 1 liter gebruik je in slechts 0,5 liter (bijna) gekookt water.

Afhankelijk van het type thee laat je deze de normale tijd trekken.
Daarna giet je de thee door een zeefje over 500 gram ijsblokjes heen, laat even staan en je hebt heerlijke koude ijsthee!

Om de smaak wat te verfrissen, te zoeten of te verdiepen kun je nog een beetje siroop of suikerwater en stukjes fruit toevoegen of een blaadje munt.

Waarom op ijsblokjes gieten en niet gewoon laten afkoelen?

Dit is met name bij groene thee belangrijk. Door het “schrik”-effect van de thee door de ijsblokjes komen de bitters van de groene thee niet vrij en zal een ijsthee van groene thee smakelijker en zachter van smaak zijn. Bij een pure fruit thee kun je het gewoon in de koelkast laten afkoelen.

Coldbrew methode

De naam zegt het al, je gaat de ijsthee “koud” bereiden.

Hoe werkt het?

  • Neem een fles Spa Blauw voor het lekkerste resultaat.
  • Haal klein beetje water uit de fles.
  • Doe hier 8 gram thee voor een halve liter en 12 – 16 gram thee voor een liter in.
  • Sluit de fles goed en zet het in de koelkast.
  • De optimale temperatuur is 4℃
  • De lekkerste coldbrew heb je na 8-12 uur.
  • Schenk de ijsthee door een zeef zodat de smaak niet té sterk wordt.
  • En voilá, je hebt een gezonde, koude kop thee.
  • Je kunt verschillende theesoorten gebruiken voor coldbrew zoals groene thee, zwarte thee en oolong.
  • Zelf ben ik ook nog volop aan het uitproberen dus hoop binnenkort meer tips te hebben qua smaken.
  • O.a. de Green Lemon Sencha, Passionfruit – mango zijn hiervoor zeker geschikt.
  • Nu kun je je basis ijsthee nog op smaak brengen met wat vers fruit, evtueel zoeten met suikerwater, honing of een agavesiroop.

Hoe maak ik suikerwater om het iets zoeter te maken zoals de supermarkt ijsthee?
Doe bijvoorbeeld 300ml water en 300 gram suiker in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Laat ca 5 min. doorkoken. Nadat de siroop is afgekoeld, kun je deze 3 weken bewaren in de koelkast.

Tip, je kunt bijvoorbeeld ook kruiden meekoken zoals vanille of kaneel.
De verhouding die je aanhoudt in je ijsthee is ca 1 op 10.

Geniet ervan!